Waarom vlooien bestrijden?

Vlooien zijn natuurlijk ook lastig voor de huisdieren. Ze veroorzaken pijn en jeuk. Door het krabben kunnen ze zich tot bloedens toe openhalen. Ook hebben sommige huisdieren last van vlooien allergie. In dit geval ontstaan er ernstige ontstekingen als de vlo bloed zuigt. Eén enkele vlooienbeet kan zeer ernstige gevolgen hebben. De vlooien kunnen tussengastheer zijn voor lintwormen. Door een besmetting met vlooien kan je hond of kat dus ook een lintworm besmetting oplopen!

Wormen

De meest voorkomende wormen zijn de rondwormen (vooral de spoelworm) en de lintworm. Een wormbesmetting komt vaak voor “infestatieroute”, zoals het opeten van besmette gastheren (muizen en vlooien), of via het eten van braaksel of uitwerpselen of daarmee bevuild gras. Puppies kunnen zelfs al voor hun geboorte in de baarmoeder worden besmet. Wanneer de teef besmet is met een spoelworm larve, keren die meestal terug naar de darm, om zo weer met de ontlasting uitgescheiden te worden, maar sommige larven kapselen zich in vet/spierweefsel in. Onder invloed van o.a hormonen kunnen deze larven actief worden op bijvoorbeeld het einde van de dracht en zo zijn de pups dus 100% besmet. Daarom moet je beginnen met ontwormen op 2,4,6 en 8 weken. Daarna kan het om de 2 maanden tot ze een half jaar oud zijn, het beste is ze dan 2 tot liefst 4 x per jaar ontwormen!

De beste ontworming is te halen bij de dierenarts, n.l de DRONTAL TABLETTEN. Dit middel is tegen alle wormen soorten, dus ook tegen de lintworm en is verpakt per 10 kg lichaamsgewicht. Een hond van 35 kg krijgt dus 3,5 tablet). Voor de hele jonge pups kun je ook pasta’s kopen, zoals Vitaminth en Flubanol. Het voordeel hiervan is dat je het makkelijker kunt doseren en dat er vaak een lekkerder smaakje aan toegevoegd is.

Hoe herken je een wormbesmetting

In de beginfase of niet ernstige gevallen merk je er meestal niets van. In ernstigere gevallen kunnen de verschijnselen zeer uiteenlopend zijn zoals: hoesten, braken, diarree, doffe vacht, bloedarmoede, jeuk bij staartgrens en vermageren.

Ectoparasieten & Wormen

Berichtnavigatie