Bijna alle honden hebben dolle pret ’s zomers rennen in het lange gras. Echter in dit lange gras kan zich een geniepige grassoort verschuilen en ook in de bermen groeit deze grassoort volop. De grasaar kruiper, met zijn lange sprieten kan het een bedreiging zijn voor de gezondheid van uw trouwe viervoeter en zelfs leiden tot de dood.

Grasaren bestaan uit zaden met weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de (meestal) langharige hond vasthechten. Langzaam maar zeker dringen sommige van deze zaden zich vervolgens door de huid heen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. Al snuffelend en spelend kan deze grasaar zich doormiddel van zijn weerhaakjes ingraven in uw hond.

Wanneer moet u bedacht zijn op een grasaar

Grasaren bij de poten

Als uw hond plots veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt en daar een klein gaatje zichtbaar is. Helaas is niet altijd duidelijk of de grasaar dan nog aanwezig is of er door het likken van de hond er al uit is gekomen. Als de hond niet goed op de antibiotica tegen de ontsteking reageert en er is nog steeds een gaatje zichtbaar na de kuur gaat de dierenarts meestal “zoeken” (opereren)

In de oren

Als uw hond na een wandeling plots fanatiek met zijn kop loopt te schudden, soms zelfs pijn aan geeft, dan zit er vaak een gras aar in een oor.

Grasaren in het oog

Als uw hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan is hij verdacht van een klein zaadje in het oog. U kunt proberen zelf eerst goed te kijken of u iets ziet zitten maar meestal verdwijnen ze snel achter het 3e ooglid. Ga ook hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan, na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben, met een speciale pincet

Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts!

Grasaren voor honden gevaarlijk!

Berichtnavigatie