Ook in de winter naar de trimsalon

Eigenlijk is voor iedere hond een bezoekje aan de trimsalon een aanrader.Trimmen is niet onnatuurlijk, tegenwoordig leven de honden niet meer in de natuur, maar houden we de honden bijna allemaal in huis en hoort de hond helemaal bij het gezin ook in de wintermaanden.

Een veel gehoorde opmerking in de trimsalon is dat mensen de hond in de winter liever niet laten trimmen, omdat de hond het anders koud zou krijgen.

Dit is echter een totaal verkeerde opvatting. In de herfst/winter periode is het vaak erg nat buiten.Als de hond nat regent dan duurt het met een langere vacht vaak veel langer voordat deze weer droog is. Met die natte vacht krijgtde hond het juist veel sneller koud.

Daar staan de meeste mensen niet echt bij stil. Vaak maakt u de vacht met een handdoek wel even ‘droog’, maar een lange vacht is veel moeilijker droog te krijgen. Doordat het met de handdoek ‘droog’ wordt gemaakt gaat de vacht ook sneller in de klit.

Nog een nadeel van al die nattigheid is, dat de hond alles meesleept in zijn vacht zoals zand, blaadjes, takjes etc. Bij een erg lange vacht is dit dus veel moeilijker te verwijderen. Het is dus een verkeerde opvatting, te denken dat de hond in de winter niet getrimd zou moeten worden.

Behandelingen in de trimsalon

in trimsalon Paula zijn meerdere behandelingen mogelijk. Welke voor uw hond het meest geschikt is hangt voornamelijk af van het ras van uw hond, beter gezegd van de vacht. Wat betreft de vacht van een hond kan het volgende onderscheid worden gemaakt.

Denk goed na als u uw hond laat castreren/steriliseren.

Overweegt u uw hond te laten castreren/steriliseren? In de meeste gevallen wordt de vacht wat zachter en doffer. Dit merkt u niet direct, maar meestal pas na één á twee jaar. In veel gevallen is deze vacht dan niet meer te plukken en wordt dan behandeld volgens een aangepast trimschema.In vaktermen wordt dat castraatvacht genoemd.

Behandelingen ruwharige vacht

honden met een ruwharige vacht zijn bijvoorbeeld de Fox Ferrier, Carin Terriër, Airedale Terriërs ende ruwharige Teckel. Zij worden meestal geplukt. Daarbij worden met de hand de dode haren uit de vacht getrokken.

Door deze behandeling worden de nieuwe haren zichtbaar (die zaten er al onder)en krijgen de kans om te groeien. Na het plukken is de hond lekker kort.Plukken doet voor de hond geen pijn en maakt bovendien de vacht gezond. De nieuwe vacht glimt en vuil heeft minder kans tussen de vacht te komen.

De honden die geplukt zijn worden niet gewassen, omdat er dan kans is van ontstekingen van de huid, omdat de huid openstaat. Na 2 weken kan de hond wel gewassen worden dan is de huid weer rustig.

Er zijn nog weleens ‘plukhonden’ die een keer geknipt of geschoren zijn. Dat is niet goed voorde vacht. De dode haren blijven dan gedeeltelijk in de vacht zitten en willen dan toch weer iets gaan groeien. Er ontstaat geen gezond haar meer, maar er groeit een soort wolhaar. De vacht wordt daardoor ook minder glanzend. En door niet te plukken kan de hond last krijgenvan jeuk.

Ruwharige honden worden daarom bij voorkeur geplukt. Frequentie: plukken moet ongeveer 2 x tot 4 keer per jaar worden herhaald. Een alternatief voor het plukken is het zogenaamde strippen. De hond wordt ook geplukt, maar minder kort. En toch ziet de hond er verzorgd uit. Frequentie:strippen moet ongeveer 4 x per jaar herhaald worden.

honden behandeling Zijdehaar kort

Behandeling Zijdehaar kort

Honden met een korte zijdeharen vacht zijn bijvoorbeeld de Spaniël, Setter en de Teckel. Het verzorgen van hun vacht gebeurt doorgaans d.m.v. uitdunnen of effileren.Ook het uitdunnen gebeurt vaak met de hand, want ook hier gaat het om dode haren die met wortel en al verwijderd moeten worden. Er kan ook worden uitgedund met de effileerschaar. Frequentie: uitdunnen of effileren moet minstens 6 x per jaar worden herhaald.

hond behandeling Zijdehaar lang

Behandeling Zijdehaar lang

Vb: Shi – Tsu, Laso Apso, Yorkshire Terriër,…
Deze worden uitgeborsteld, uitgekamd en ontklit.
Naargelang de wensen van de hond bezitter wordt de vacht ingekort.

Men moet er wel van bewust zijn dat hierdoor een grotere
wolproductie ontstaat. Dus de hondjes gaan makkelijker klitten.
Als u uw hond goed kan verzorgen is om de 3 maanden voldoende.
Heeft u echter weinig tijd, is het wel aan te raden om vroeg naar het salon te gaan. Om de 6 à 8 weken.

Vachtverzorging Behandeling   Krulhaar

Behandeling Krulhaar

Honden met een krulhaar vacht zijn bijvoorbeeld de Poedel, de Bedlington Terriër en de Bichon Frisé. De honden worden geschoren, geknipt en gekamd. Vooral dat laatste moet thuis regelmatig worden gedaan, tenminste 3 x per week. De vacht wordt gezond door het kammen, en de hond voelt zich prettiger. Bovendien vinden de meeste honden kammen of borstelen heerlijk, mits je er maar vroeg genoeg mee begint.

Met name de poedel is bekend geworden om de speciale showkapsels of showtoiletten. Hoewel het knippen van bijvoorbeeld ‘sokjes’ rond de poten vroeger een functioneel karakter had (de gewrichten werden beschermd tegen de kou). Is het nu vaak juist de hond die meedoet aan shows.

Een poedel is dan ook op een hele andere manier te knippen (bijv.. als puppy), waardoor hij er stoer gaat uit zien.Het is net wat u wilt! Frequentie: ongeveer iedere 8 weken

Behandeling Ruige vacht

lange, ruige boven vacht en dikke onder vacht, Honden met dit type vacht zijn o.a. de Chow Chow, Australische Herdershond en de Bearded Colly.Deze honden hebben regelmatig verzorging nodig. Dat is vaak een combinatie van plukken en knippen, maar soms is alleen goed kammen en ontklitten al voldoende. Ook bij deze honden is de verzorging thuis van groot belang voor een gezonde vacht. Frequentie: bij voorkeur 1 x per maand.

Verdere behandelingen

Voordat een hond de deur uit gaat worden altijd zijn nagels geknipt. Tevens worden de dode haren uit de gehoorgang van het oor verwijderd.Als er vlooien zijn worden die verwijderd en de klant wordt geadviseerd hoe dit het beste te bestrijden. Teken worden verwijderd met de daar voor bedoelde tekentang.Er wordt duidelijke uitleg aan de klant gegeven over de vachtverzorging van de hond en eventuele vragen worden beantwoord.

Vachtverzorging

Berichtnavigatie